Hvad er en berigtigelse?
Når købsaftalen er godkendt og underskrevet af begge parter i en bolighandel, er handlen endelig, og den kan gå ind i den opfølgende fase; nemlig berigtigelsen. Men hvad betyder berigtigelse af ejendomshandel på almindeligt dansk – og skal du selv gøre noget?
Den letteste del ved en bolighandel er i virkeligheden at forelske sig i drømmeboligen. Alt det efterfølgende arbejde er fyldt med uforståelige juridiske termer og sætninger, der kan give enhver almindelig boligkøber kuk i kasketten. Hos eBoligadvokat forsøger vi at gøre det hele lidt mere overskueligt ved at forklare boligkøbets enkelte dele lidt grundigere og i et sprog, der er til at forstå.
I dag handler det om berigtigelse af ejendomshandel. Hvad er det, hvilke trin skal du igennem og hvem skal berigtige handlen?
Hvad er berigtigelse af ejendomshandel?
Når din boligadvokat berigtiger din handel, betyder det i praksis, at han eller hun sørger for, at handlen gennemføres i overensstemmelse med de vilkår, du og sælger har aftalt. Sælger skal have sine penge, og du skal registreres som den nye ejer af ejendommen.
I virkeligheden er det ikke så svært, som det lyder; at berigtige en handel betyder bare, at handlen gennemføres under opsyn. Processen er dog lidt længere end som så. Der skal blandt andet laves en refusionsopgørelse, udarbejdes et skøde og sælger skal indfri eventuelle lån i ejendommen.
Alt det og meget mere kan du læse mere om i næste afsnit.
Overblik over processerne i en berigtigelse
For at gøre det enkelt og overskueligt, har vi sammensat en liste, der viser, hvilke trin du skal igennem, før handlen er berigtiget:
1. Købsaftalen underskrives af sælger og køber – sidstnævnte med advokatforbehold.
2. Eventuelle forbehold i købsaftalen afklares og/eller opfyldes.
3. Køber deponerer en udbetaling hos ejendomsmægleren og stiller bankgaranti for den resterende købesum.
4. Boligadvokaten opretter et digitalt skøde på tinglysning.dk, som sendes til godkendelse hos sælger.
5. Når skødet er godkendt af alle parter, underskrives det digitalt ved hjælp af NemID.
6. Skødet anmeldes til tinglysning.
7. Det tinglyste skøde kommer retur til boligadvokaten med anmærkninger om sælgers pantebreve.
8. Boligadvokaten sender en meddelelse om tinglysningen til sælgers og købers bank, så tinglysningen af købers nye lån kan træde i kraft, mens sælgers lån i ejendommen aflyses.
9. Der tegnes eventuelt en ejerskifteforsikring.
10. På overtagelsesdagen deponerer købers bank resten af købesummen hos sælgers bank.
11. Der udarbejdes en refusionsopgørelse.
12. Når købers advokat får besked fra sælgers bank om, at eventuelle lån i ejendommen er aflyst, frigives købesummen. Dog tidligst på overtagelsesdagen.
Nuvel. Det er ret omstændeligt med sådan en bolighandel, og du spørger måske dig selv, om det er dig, der skal stå i spidsen for det hele. Det kommer vi ind på nedenfor, så læs med lidt endnu.
Hvem skal berigtige en bolighandel?
Der er ingen lovmæssige regler, der bestemmer, hvem der skal berigtige en bolighandel, og derfor er det op til dig som køber at finde ud af, hvad du ønsker. Vi anbefaler altid, at du får en boligadvokat med på sidelinjen, når du handler bolig, og det gælder også, selvom det er sælgers ejendomsmægler, der berigtiger handlen – i så fald vil din boligadvokat kontrollere processen og varetage dine interesser, så du kommer igennem købet på bedst mulig vis.