
Hvad er en køberrådgiver, og hvorfor bør du bruge én, når du …
Hos eBoligadvokat oplever vi stor usikkerhed fra førstegangskøbere, der ikke kender boligkøbets faser og de mange fagfolk, man med fordel kan alliere sig med – og derfor har vi lavet en 5-trins guide til bolighandel.
At købe bolig for første gang er en stor beslutning, og det er højst sandsynligt første gang i dit liv, du skal bruge så mange penge på én ting – og det giver anledning til tankespind og usikkerhed. Hvordan foregår en bolighandel, hvem skal hjælpe dig og hvordan sikrer du dig, at du ikke køber katten i sækken?
Med vores 5-trins guide til bolighandel får du overblik over alle detaljerne, og som advokat i bolighandel, hjælper vi dig naturligvis meget gerne med at komme trygt og sikkert i hus.
I en typisk bolighandel gennemgår køber følgende 5 faser:
Som regel begynder boligjagten på internettet, hvor du hurtigt og let kan søge blandt alle landets salgsbare boliger. Men der er én ting, du bør gøre, inden du sætter jagten ind: Kontakt din bank.
I samarbejde med banken kan du lægge et budget og finde ud af, hvor meget du kan købe bolig for. På den måde sætter du en række økonomiske rammer om jagten, og du undgår at falde for en bolig, du ikke har råd til at købe.
Når økonomien er på plads, kan du søge løs, kontakte ejendomsmæglere og se på boliger. Finder du drømmehjemmet, er du klar til næste skridt: Købsaftalen.
Købsaftalen er det dokument, der udfærdiges, når der er enighed mellem køber og sælger om alle væsentlige forhold, fx prisen og overtagelsesdagen. En købsaftale kan udfærdiges som et tilbud til sælger, og når det er underskrevet af begge parter, er handlen bindende.
Vi anbefaler på det kraftigste, at du altid indskriver et advokatforbehold i din købsaftale. Et advokatforbehold betyder, at du har mulighed for at overlade alle handlens dokumenter og vilkår til en boligadvokat efter købsaftalen er underskrevet, og hvis vedkommende finder fejl og mangler ved boligen eller handlen i sin helhed, kan du trække dig fra købet uden, at det koster noget. Alternativt kan advokaten lave en såkaldt advokatskrivelse, så du kan forhandle nye og bedre vilkår for købet.
Når drømmeboligen er fundet og købsaftalen underskrevet – med advokatforbehold – kan du overlade sagen til en advokat, der gennemgår din bolighandel. Gennemgangen omfatter alt der vedrører handlen, og hvis vedkommende finder så meget som en enkelt lille ting, der kan påvirke din opfattelse af købet, koste dig penge på sigt eller giver anledning til et nedslag i prisen, får du det af vide.
Når alt er på plads, godkender boligadvokaten købsaftalen over for mægleren, og herefter går handlen sin gang. Næste skridt på rejsen er skødet.
Når alle forbehold og betingelser for din bolighandel er opfyldt, opretter din boligadvokat et digitalt skøde, der skal underskrives af både sælger og køber, hvorefter det skal tinglyses.
Tinglysningen af skødet er den offentlige registrering af din bolighandel, og den betyder, at du nu officielt råder over ejendommen.
Det sidste skridt i en bolighandel – og måske det bedste – er selve overtagelsen. Når dagen oprinder, aflæser køber og sælger i fællesskab vand, el, gas, olie mv. og meddeler relevante forsyningsselskaber ejerskiftet.
Resultatet af aflæsningerne sendes videre til din boligadvokat, der udarbejder en refusionsopgørelse, som sendes til underskrift hos både køber og sælger.
Hvad er en køberrådgiver, og hvorfor bør du bruge én, når du …
– ja, boligadvokaten er din sikkerhed Hvis du ikke vil spille hasard …
Boligkøbet trin for trin Begynderfælderne er mange, når du som førstegangskøber skal …