eBoligadvokat

Prioriter et el-tjek ved køb af ejerlejlighed & andelsbolig

Som specialiseret- og Certificeret Boligadvokat anbefaler vi altid, at du får lavet et el-eftersyn, inden du køber din drømmebolig.

Læs med her og få styr på el-tjekket:

➜ Hvorfor er et el-tjek en god idé
➜ Hvem kan have gavn af et el-tjek
➜ Hvad indebærer et el-tjek
➜ Hvor meget koster en el-tjek

Et el-tjek af din kommende bolig kan spare dig for store udgifter og mange bekymringer.

Siden 2012 har eftersynet være lovpligtigt i forbindelse med hushandel og ejerskifteforsikringer, men både andelsboliger og ejerlejligheder handles fortsat uden at elinstallationerne undersøges først.

Hvorfor bruge penge på et el-tjek❓

Et el-tjek koster typisk 1000 kroner afhængigt af hvor i landet, du bor. Et lille beløb i den samlede handel, som kan spare dig for mange penge og bekymringer i fremtiden. Det kan koste flere tusinde kroner at lovliggøre ulovlige installationer, og det er nærmest umuligt at se med det blotte øje, om installationerne er udført korrekt – og ofte ved sælger ikke noget.
Kan du leve med en evt. brandfare i hjemmet:
Og så er der brandfaren. Hjemmelavede løsninger, dårligt håndværk og forældede installationer kan være livsfarlige, og blot tanken om at vågne en nat omgivet af flammer, bør få enhver til at ringe efter elektrikeren med det samme.
Krav på el-tjek ved køb af hus, men ikke ved køb af lejligheder:
Siden 2012 har el-tjek været et krav til alle, der ønsker at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med køb af hus, og målet er at skabe en større el sikkerhed på landsplan – desværre er der ikke taget højde for det faktum, at der aldrig tegnes ejerskifteforsikringer ved køb af ejerlejlighed og andelsbolig, og derfor skal du som køber selv være opmærksom på dette.
Er det pengene værd:
Vi rådgiver i rigtig mange bolighandler hvert år, og som vores klienters boligadvokat anbefaler vi altid at få lavet et grundigt el-tjek ved køb af ny bolig. Det går stærkt på boligmarkedet, og det kan være fristende at slå til med det samme, hvis drømmehjemmet byder sig, men familiens nye hjem kan hurtigt ændre sig fra drøm til mareridt, hvis det går galt.
Vi har endnu ikke oplevet, at der ikke har været fejl, mangler eller ulovlige installationer, når vi har rådet vores klienter til at få tjekket elinstallationerne, og netop derfor er et el-tjek alle pengene værd.

Boligadvokat - El-tjek 1

Hvem har gavn af et el-tjek❓

En grundig gennemgang af elinstallationerne kan være gavnligt i flere sammenhænge, men det er først og fremmest aktuelt, hvis du skal investere i en ny bolig. Ved hushandel kommer det som regel af sig selv, da det er et krav i forbindelse med ejerskifteforsikringen, og mange andelsforeninger har valgt at nedfælde kravet i deres vedtægter, så her er det også en naturlig del – du skal dog altid være opmærksom og sørge for at få en elinstallationsrapport.
Er det et lovmæssigt krav at få lavet et el-tjek:
at få lavet et el-tjek ved køb af ejerlejlighed & andelsbolig er ikke et krav, og derfor skal du som køber selv bede om dette. Sørg for at få det gjort, inden du underskriver handlen, så du ikke risikerer at stå med en bolig, hvor der pludselig skal udbedres elinstallationer for mange tusinde kroner.
I langt de fleste tilfælde er nedsænket loft med spot den store faldgrube.
Har du allerede købt ny bolig for flere år siden:
Er det mange år siden, du købte din bolig, kan det stadig være en god idé at få lavet et el-tjek. En autoriseret elektriker kan afværge en mulig katastrofe og desuden komme med en plan over hvilke installationer, der bør ajourføres.

Hvem udfører et el-tjek❓

Det er ikke hvem som helst, der må udføre et el-tjek. Kun virksomheder med fuld autorisation inden for el eller virksomheder med delautorisation inden for el i boliger må udarbejde en elinstallationsrapport.
Efter endt gennemgang modtager du en skriftlig rapport, der oplyser om elinstallationernes funktionalitet, og om hvor vidt de er lovlige eller ej.
Elektrikeren gennemgår typisk følgende:
Du kan altid kontakte din lokale elektriker for at høre mere om el-tjekket og hvad det helt specifikt indeholder.
Ifm. køb af bolig, kan vi naturligvis også hjælpe dig med at komme i kontakt med en elektrikker som vi ved har erfaring med eleftersyn af boliger.

Boligadvokat - El-tjek 2

Boligadvokat - El-tjek 3

Hvad koster et el-tjek ❓

Prisen på et el-tjek ligger typisk på ca. 1000 kroner, men det er ikke kun den nuværende pris, du skal overveje. Hvis uheldet er ude, og din bolig brænder som følge af en ulovlig elinstallation, så dækker forsikringen ikke.
Hvem har ansvaret:
Som ejer af huset, har du ansvaret for installationernes lovlighed, også selvom du har handlet i god tro. Det kan altså hurtigt blive en dyr fornøjelse at springe eftersynet over.

Prioriter el-tjekket

Advokat Javed Aslam, der står bag eBoligadvokat.dk, er medlem af Danske Boligadvokater, og det er din garanti for en uafhængig boligrådgivning.
Hvad siger den erfarne boligadvokat:
”Det afgørende for mig er, at boligkøberne ikke køber katten i sækken. Derfor er det helt naturligt for mig at rådgive om et el-tjek – og især i forbindelse med køb af lejlighed, hvor det ikke er lovpligtigt”.
Flere tusinde brande om året:
Størstedelen af os tager for givet, at der er strøm i stikkontakten, når vi skal bruge det. Hvad de færreste af os ved er, at elektricitet er skyld i flere tusinde brande om året, og Sikkerhedsstyrelsens statistikker viser, at en stor del af brandene skyldes fejl i elinstallationerne.
Der er al mulig grund til at få foretaget et el-tjek. Det gælder både for dig, der skal købe ny bolig, men også for dig der har boet det samme sted i mange år. Installationer bliver slidte og forældede, og hvad der var korrekt for 15 år siden, kan være livsfarligt i dag. Derfor: prioriter altid for at få foretaget et el-tjek, så du og din familie kan være trygge.

Boligadvokat - El-tjek 4

Boligadvokat - El-tjek 5

Kom i kontakt med os:

Har du spørgsmål til denne artikel ?
Generelle spørgsmål vedr. boligrådgivning ?
Udfyld venligst formularen ➜
Du kan også ringe til os på tlf : 31 20 24 24
Ønsker du at dele denne infografik ?
Kontakt os endelig hvis du ønsker at dele vores infografik på din hjemmeside eller andre steder.