Prioriter et el-tjek ved køb af ejerlejlighed & andelsbolig
Som specialiseret- og Certificeret Boligadvokat anbefaler vi altid, at du får lavet et el-eftersyn, inden du køber din drømmebolig.
Læs med her og få styr på el-tjekket:
➜ Hvorfor er et el-tjek en god idé
➜ Hvem kan have gavn af et el-tjek
➜ Hvad indebærer et el-tjek
➜ Hvor meget koster en el-tjek
Et el-tjek af din kommende bolig kan spare dig for store udgifter og mange bekymringer.
Siden 2012 har eftersynet være lovpligtigt i forbindelse med hushandel og ejerskifteforsikringer, men både andelsboliger og ejerlejligheder handles fortsat uden at elinstallationerne undersøges først.
Hvorfor bruge penge på et el-tjek❓
Et el-tjek koster typisk 1000 kroner afhængigt af hvor i landet, du bor. Et lille beløb i den samlede handel, som kan spare dig for mange penge og bekymringer i fremtiden. Det kan koste flere tusinde kroner at lovliggøre ulovlige installationer, og det er nærmest umuligt at se med det blotte øje, om installationerne er udført korrekt – og ofte ved sælger ikke noget.
Kan du leve med en evt. brandfare i hjemmet:
Og så er der brandfaren. Hjemmelavede løsninger, dårligt håndværk og forældede installationer kan være livsfarlige, og blot tanken om at vågne en nat omgivet af flammer, bør få enhver til at ringe efter elektrikeren med det samme.
Krav på el-tjek ved køb af hus, men ikke ved køb af lejligheder:
Siden 2012 har el-tjek været et krav til alle, der ønsker at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med køb af hus, og målet er at skabe en større el sikkerhed på landsplan – desværre er der ikke taget højde for det faktum, at der aldrig tegnes ejerskifteforsikringer ved køb af ejerlejlighed og andelsbolig, og derfor skal du som køber selv være opmærksom på dette.
Er det pengene værd:
Vi rådgiver i rigtig mange bolighandler hvert år, og som vores klienters boligadvokat anbefaler vi altid at få lavet et grundigt el-tjek ved køb af ny bolig. Det går stærkt på boligmarkedet, og det kan være fristende at slå til med det samme, hvis drømmehjemmet byder sig, men familiens nye hjem kan hurtigt ændre sig fra drøm til mareridt, hvis det går galt.
Vi har endnu ikke oplevet, at der ikke har været fejl, mangler eller ulovlige installationer, når vi har rådet vores klienter til at få tjekket elinstallationerne, og netop derfor er et el-tjek alle pengene værd.
Hvem har gavn af et el-tjek❓
En grundig gennemgang af elinstallationerne kan være gavnligt i flere sammenhænge, men det er først og fremmest aktuelt, hvis du skal investere i en ny bolig. Ved hushandel kommer det som regel af sig selv, da det er et krav i forbindelse med ejerskifteforsikringen, og mange andelsforeninger har valgt at nedfælde kravet i deres vedtægter, så her er det også en naturlig del – du skal dog altid være opmærksom og sørge for at få en elinstallationsrapport.
Er det et lovmæssigt krav at få lavet et el-tjek:
at få lavet et el-tjek ved køb af ejerlejlighed & andelsbolig er ikke et krav, og derfor skal du som køber selv bede om dette. Sørg for at få det gjort, inden du underskriver handlen, så du ikke risikerer at stå med en bolig, hvor der pludselig skal udbedres elinstallationer for mange tusinde kroner.
I langt de fleste tilfælde er nedsænket loft med spot den store faldgrube.
Har du allerede købt ny bolig for flere år siden:
Er det mange år siden, du købte din bolig, kan det stadig være en god idé at få lavet et el-tjek. En autoriseret elektriker kan afværge en mulig katastrofe og desuden komme med en plan over hvilke installationer, der bør ajourføres.
Hvem udfører et el-tjek❓
Det er ikke hvem som helst, der må udføre et el-tjek. Kun virksomheder med fuld autorisation inden for el eller virksomheder med delautorisation inden for el i boliger må udarbejde en elinstallationsrapport.
Efter endt gennemgang modtager du en skriftlig rapport, der oplyser om elinstallationernes funktionalitet, og om hvor vidt de er lovlige eller ej.
Elektrikeren gennemgår typisk følgende:
El tavlen/HFI-relæet
kontrolmåling af fejlstrømsafbryderen
kontrol af afbrydere, stikkontakter og lampeudtag m.m.
kontrol af lavvoltsinstallationer som indbyggede spots.