eBoligadvokat

Boligkøbet trin for trin

Begynderfælderne er mange, når du som førstegangskøber skal sætte din underskrift på købsaftalen, og derfor er det vigtigt, at du forbereder dig godt. Vores trin for trin-guide gennemgår boligkøbets faser, så du ved, hvem du skal søge rådgivning hos, og hvornår det er aktuelt.

Som førstegangskøber kan det være svært at få overblik over, hvordan man egentlig køber en bolig og ikke mindst over de fagpersoner, du har brug for hjælp fra. Spørgsmålene er mange, og derfor har vi lavet en lille oversigt, der viser den typiske vej fra drømmen om egen bolig tager sin form til du står med nøglerne i hånden.

1) Banken er første skridt

Når drømmen om at købe din egen bolig, begynder at tage form, er det fristende at starte på ejendomsmæglernes hjemmesider, så du kan se, hvad der er på markedet. Men det er ikke den rigtige taktik, for du forelsker dig hurtigt i noget, der måske ikke kan lade sig gøre at købe.

I stedet skal du starte jagten i banken. Få et møde med din bankrådgiver, så I sammen kan se på din økonomi og dine fremtidsplaner, og få så et boligkøbsbevis, så du ved præcis, hvor meget du kan låne til dit nye hjem.

2) Find den rigtige bolig

Jagten på den rigtige bolig starter hos ejendomsmægleren, men her er det vigtigt at huske, at ejendomsmægleren ikke er på din side; vedkommende arbejder for sælger, og derfor skal du bruge din sunde fornuft, så du ikke lader dig lokke af gode salgsargumenter.

Allier dig med en boligadvokat, som kan være din sparringspartner under forhandlingerne. Særligt som førstegangskøber kan det være svært at gennemskue de kringlede juridiske formuleringer, ligesom tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten kan være helt uoverskuelige for det utrænede øje.

Boligadvokaten gennemgår desuden lokalplaner i området, servitutter på ejendommen, generelle ejendomspriser på markedet og mange andre ting, der kan stå i vejen for dine fremtidsdrømme eller have en betydning for prisen på din drømmebolig.

3) Giv et bud

Hvis du beslutter dig for, at boligen er den helt rigtige for dig, skal du afgive et bud – og du skal huske, at udbudsprisen ikke nødvendigvis er den samme som salgsprisen.

Din boligadvokat kan hjælpe dig med at nå frem til den rette pris, ligesom vedkommende kan give dig de argumenter, der ligger til grund for eventuelt at byde under udbudsprisen.

4) Underskriv købsaftalen

Så snart du og sælger er enige om en pris på boligen, udarbejder ejendomsmægleren en købsaftale. Aftalen beskriver de ting og betingelser, der indgår i handlen, og det er vigtigt, at du læser den grundigt igennem – og at du yderligere får din boligadvokat til at gennemgå den minutiøst.

Du skal altid sørge for, at der er et bank- og advokatforbehold skrevet ind i aftalen. Det betyder nemlig, at handlen først er gyldig, når din advokat og din bank har godkendt handlens detaljer.

5) Deponering, bankgaranti og tinglysning

Når købsaftalen er underskrevet af både køber og sælger, skal handlen berigtiges; den skal gennemføres rent praktisk. Din boligadvokat varetager kontakten med købers og sælgers bank, ligesom vedkommende udarbejder skødet og sender det til tinglysning.

Og herfra handler det bare om at vente på den dag, du får nøglerne til dit nye hjem.