Hvad er forældrekøb?
Forældrekøb er en betegnelse for, når forældre køber en bolig med det formål at udleje den til deres barn, der typisk er studerende eller i starten af sin karriere. Dette gøres ofte for at hjælpe barnet med at finde en bolig i et konkurrencepræget boligmarked, hvor det kan være svært at finde en passende lejebolig, eller for at give barnet mulighed for at bo i en mere attraktiv beliggenhed end det, de ellers ville have råd til.
Fordele og ulemper ved forældrekøb
Der er både fordele og ulemper ved et forældrekøb. Det faktum, at dit barn får et sted at bo til en attraktiv husleje, er den primære fordel, mens ulemperne først og fremmest handler om de penge, du risikerer at tabe. Følgende ting kan du med fordel holde for øje, hvis du overvejer et forældrekøb:
Fordele:
- Dit barn får et sted at bo og en fornuftig husleje.
- Dit barn kan få boligsikring, da det er dig, der ejer lejligheden.
- Hvis lejligheden er stor nok, kan I vælge at leje det ene værelse ud og på den måde sænke huslejen for dit barn endnu mere.
- Købet kan være en investering, der giver overskud ved salg.
Dog er der også nogle ulemper og risici forbundet med forældrekøb. For det første er det vigtigt at være opmærksom på de skattemæssige konsekvenser, såsom beskatning af lejeindtægter og eventuelle avancer ved et senere salg af ejendommen. For det andet er det vigtigt at undersøge, om barnet er berettiget til boligstøtte, når forældrene ejer boligen, da det kan variere afhængigt af situationen.
Ulemper:
- Du skal udarbejde årsregnskab.
- Du skal sætte dig ind i forskellige beskatningsformer.
- Købet kan vise sig at udgøre et tab, hvis boligpriserne falder.
- Du skal have en god friværdi eller en stor opsparing.
Derfor er det vigtigt at indhente professionel rådgivning fra en boligadvokat, for at sikre, at forældrekøbet bliver en god investering og for at undgå potentielle faldgruber.
Sådan foregår købet
Selve købet af boligen foregår som alle andre boligkøb. Her skal du have juridisk rådgivning, så du undgår ubehagelige overraskelser, og du skal sikre dig, at ejerforeningen tillader udlejning. Hvis du ikke har en advokat med, når du er ude at se lejligheden, så kan du med fordel få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen, så du kan få en boligadvokat med på sidelinjen, inden købet går igennem.
Bruger du eBoligadvokat som din boligadvokat, så tilbyder vi følgende til en fast lav pris:
- Vi gennemgår købsaftalen og alle dokumenter sammen med dig.
- Vi udarbejder eventuelle forbehold og advokatskrivelse.
- Vi står for al korrespondance til mægler/sælger og bank.
- Vi udarbejde og anmelder skøde til tinglysning.
- Vi udarbejder refusionsopgørelse.
Derudover hjælper vi selvfølgelig også gerne med alt det juridiske arbejde, der ligger i udarbejdelse af lejekontrakt, ligesom vi kan informere om de forskellige muligheder for beskatning.
Sådan fastsætter I huslejen
Selvom det er dit barn, der bor i din lejlighed, så bestemmer du ikke selv huslejen – den er nemlig omfattet af Lejeloven. Du skal udarbejde en lejekontrakt, hvor vilkårene får lejeforholdet beskrives, og hvor prisen fastsættes. Prisen skal stemme overens med markedsprisen, så den må hverken være for høj eller for lav, og det er Skat og Huslejenævnet der vurderer, om lejen lever op til kravene.
eBoligadvokat tager gerne en snak med dig om fastsættelsen af husleje, og vi hjælper også gerne med at udarbejde en lejekontrakt, så den overholder alle gældende krav.