Forstå fordelene ved særeje
Særeje i forbindelse med ægteskab kendes af de fleste danskere som “skilsmissesæreje,” men det er faktisk ikke den bedste løsning for dig, der vil sikre din formue – læs med, og bliv klogere.
Som udgangspunkt klinger ordet “skilsmissesæreje” som noget, der fungerer helt optimalt, hvis du vil sikre din formue mod at skulle deles ved en eventuel skilsmisse. Og der er noget om det; det såkaldte skilsmissesæreje er en god løsning lige præcis i forbindelse med skilsmisse, men ægtepagten kan ende med at ruinere dig, hvis du ikke bliver skilt, men din ægtefælle derimod går bort.
Derfor bør du altid oprette et såkaldt kombinationssæreje, da det giver den bedste sikring i alle tilfælde.
Hvad er skilsmissesæreje versus kombinationssæreje?
En ægtepagt om skilsmissesæreje betyder i alt sin enkelthed, at du og din partner beholder jeres respektive formuer ved en eventuel skilsmisse – de indgår altså ikke i formuefællesskabet, som de ellers gør, hvis ikke I opretter en ægtepagt. I dette tilfælde er alt, som det skal være.
Problemet opstår, hvis din partner pludseligt går bort. I det tilfælde gøres skilsmissesærejet nemlig automatisk til fælleseje, og det gælder også for længstlevendes formue (altså din) – og i den situation er eventuelle arvinger af afdøde berettiget til en del af din formue.
Vælger I i stedet at oprette en ægtepagt med kombinationssæreje, sikrer I, at det udelukkende er den først afdøde ægtefælles ejendele, der skal fordeles efter arveloven; ikke den længstlevendes.
Hvordan opretter jeg kombinationssæreje?
En ægtepagt med kombinationssæreje kan både oprettes inden ægteskabet eller undervejs i ægteskabet. Uanset hvornår det gøres, er betingelsen, at begge ægtefæller er enige og underskriver ægtepagten.
Du kan som udgangspunkt formulere ægtepagten på egen hånd, men det er altid en god idé at søge rådgivning hos en advokat og få vedkommende til at ordne det – det er den eneste garanti for en juridisk vandtæt ægtepagt.
Når du søger rådgivning hos en professionel, vil du samtidig opdage, at der kan være andre ting, som er værd at tage i betragtning, når ægtepagten udarbejdes. Driver en af jer eksempelvis virksomhed, har I børn fra forskellige ægteskaber, og hvordan skal de i så fald stilles, eller har du eller din partner stor gæld, som ikke skal påvirke den længstlevende? Der er mange ting at tage stilling til, og det er forholdsvis billigt at få en advokat til at håndtere hele processen inkl. tinglysning; sidstnævnte er i øvrigt absolut nødvendigt, hvis ægtepagten skal være gyldig.
Vil du høre mere om ægtepagt og særeje, er du altid velkommen til at kontakte eBoligadvokat for en uforpligtende snak og et tilbud på lige præcis din sag.