eBoligadvokat

Huskøb for begyndere: Gode råd til dig der er førstegangskøber

Faldgruberne er mange, når man køber bolig for første gang, og derfor kan det betale sig med grundig forberedelse, inden købsaftalen underskrives som førstegangskøber eller generelt set som køber. Læs med, og få gode råd til at komme sikkert i hus med “huskøb for begyndere”

Uanset hvor mange gange du har handlet bolig, er det vigtigt, at du forbereder dig godt og får professionel rådgivning undervejs. Er det første gang, du skal underskrive en købsaftale, er det helt essentielt at få sparring fra eksterne og uvildige parter under forløbet, så drømmeboligen ikke ender med at blive et mareridt.

Overordnet er der fire fagligheder, du skal have med på holdet, når du køber hus, og du skal være opmærksom på, at de ikke allesammen handler med dine interesser i fokus; der er andre interessenter med i spillet.

Huskøb for begyndere

1) Bankrådgiveren

Inden du overhovedet når til at byde på et hus eller en lejlighed, skal du i banken og tale med din rådgiver. Du skal finde ud af, hvor meget du kan låne, og hvordan du ønsker at låne pengene.

Banken vil bede om at se dit budget, din seneste årsopgørelse og muligvis dine tre sidste lønsedler. Køber du boligen sammen med en partner, skal vedkommendes papirer også lægges i bunken. Herefter begynder banken at regne på, hvor meget du kan låne, og de kigger primært på to ting: Dit rådighedsbeløb og din gældsfaktor.

Rådighedsbeløbet er det beløb, du har tilbage hver måned, når alle faste udgifter er betalt; altså penge til mad, tøj, biografture m.m. Jo højere rådighedsbeløb, des flere penge kan du låne.

Gældsfaktoren er et tal, der fortæller noget om, hvor meget du skylder i forhold til, hvor meget du tjener. Her medregnes alle lån, fx billån, studielån, kassekredit m.m., og jo lavere tallet er, des mere kreditværdig er du i bankens øjne.

Når du taler med banken, skal du være opmærksom på, at de selvfølgelig ønsker at tjene penge på dine lån. Derfor kan du med fordel stille dig skeptisk over de låneforslag, de forelægger dig, ligesom det ofte kan betale sig at spørge flere banker, så du har noget at sammenligne med.

2) Ejendomsmægleren

Selvom flere og flere boliger sælges gennem selvsalg, går de fleste bolighandler stadig gennem en ejendomsmægler. Du kan bruge de respektive mægleres hjemmesider til at søge på boliger eller du kan henvende dig hos en mægler i det område, du ønsker at købe bolig i.

Når du har fundet et hus eller en lejlighed, du gerne vil se, laver du en aftale om en fremvisning, og i den forbindelse vil du få tilsendt salgsopstillingen, tilstandsrapporten og andre vigtige dokumenter. Sammen med din egen vurdering af boligen er dokumenterne det grundlag, du skal forhandle pris på; er der mange ting, der skal sættes i stand, kan du muligvis få et afslag.

Som med bankrådgiveren skal du huske, at ejendomsmægleren ikke arbejder med dine interesser i centrum; han eller hun er sælgers mand og ønsker derfor at få den bedst mulige handel for sælger. Ikke for dig.

Førstegangskøber

3) Den byggetekniske rådgiver

Selvom der følger en tilstandsrapport med salgsopstillingen, kan det være en rigtig god idé at få en byggesagkyndig med ud og se boligen, inden du underskriver en købsaftale. Den byggetekniske rådgiver gennemgår boligens fysiske tilstand, så du har det fulde overblik over alt fra tagets tilstand til elinstallationerne – og samtidig kan du få et estimat på, hvor længe boligens nuværende stand holder, hvornår eventuelle dele skal skiftes og ikke mindst hvad det vil koste.

En byggeteknisk rådgiver er relevant, når du køber både hus, ejerlejlighed, andelsbolig, rækkehus eller sommerhus, og pengene er godt givet ud. Springer du over byggerådgiveren, risikerer du at løbe ind i ubehagelige byggetekniske overraskelser, når du har overtaget boligen.

Modsat bankrådgiveren og ejendomsmægleren er den byggetekniske rådgiver uafhængig af eksterne parter, og det betyder, at vedkommende udelukkende varetager dine interesser.

4) Boligadvokaten

Når du har fundet drømmeboligen og ønsker at byde på den, skal du have en boligadvokat til at gennemgå sagen fra ende til anden. Mægleren lover som regel guld og grønne skove, men der kan gemme sig mange faldgruber i både købsaftalen, de tilhørende bilag og i lokalplaner, servitutter og forureningsforhold i jorden.

Er du ikke trænet i at købe bolig og gennemgå denne form for dokumenter, kan det være svært at spotte fælderne, ligesom det snørklede juridiske sprog kan være svært at forstå. Boligadvokaten giver dig det fulde overblik over alle sagens aspekter, og du får en rådgiver på din side, der tænker på alle de ting, du ikke engang vidste, du burde have overvejet.

Er det nødvendigt at underskrive en købsaftale, inden du har talt med din boligadvokat, kan du sagtens gøre det; du skal bare huske at få indført et advokatforbehold. Advokatforbeholdet er din sikkerhed for, at du kan trække dig fra handlen uden omkostninger, hvis advokaten finder kritiske forhold ved handlen eller boligen.

Hos eBoligadvokat er vi certificeret boligadvokat gennem Danske BOLIGadvokater, og det er din garanti for 100% uvildig rådgivning. Vi må ikke modtage provision eller lignende fra eksterne parter som banker, forsikringsselskaber m.m., og derfor kan du vide dig sikker på, at vi udelukkende varetager dine interesser.

Huskøb førstegangskøber

Overvejer du at droppe rådgivningen?

Mange købere er af den opfattelse, at byggerådgiveren og boligadvokaten er spild af penge, men faktum er, at rigtig mange førstegangskøbere løber ind i store uforudsete udgifter efter indflytning, fordi handlen ikke blev gennemgået af uvildige og professionelle fagfolk. På den måde ender boligdrømmen med at blive et mareridt, der både koster penge og ar på sjælen.

Uvildig boligrådgivning er alle pengene værd.

Særligt når man tænker på, at det at købe en bolig med stor sandsynlighed er dit livs største investering. Sammenlignet med købsprisen koster boligadvokaten ikke mange penge; det er en lille omkostning, der hurtigt er tjent hjem i både tryghed og penge, når du undgår at købe katten i sækken.

Har du spørgsmål til boligkøb, ønsker du at tale med en boligadvokat, inden du starter jagten på dit drømmehjem eller har du allerede underskrevet en købsaftale med et advokatforbehold, så tøv ikke med at kontakte os; vi hjælper dig hellere end gerne med at komme trygt i hus.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Hvad er de vigtigste rådgivere, jeg skal have med i huskøbs processen?
Når du køber hus, er det vigtigt at have fire nøglefagfolk på holdet: bankrådgiveren, ejendomsmægleren, den byggetekniske rådgiver og boligadvokaten.

Hvorfor har jeg brug for en boligadvokat?
En boligadvokat er din uvildige rådgiver, der sikrer dig en gennemgang af alle dokumenter, juridiske aspekter og potentielle faldgruber ved bolighandlen.

Hvad er fordelene ved at bruge en boligadvokat som førstegangskøber?
Som førstegangskøber er det særligt vigtigt at få professionel rådgivning og undgå uforudsete udgifter efter indflytning. En boligadvokat hjælper dig med at undgå faldgruber og sikrer en tryg bolighandel.

Hvordan vælger jeg den rigtige boligadvokat?
Når du vælger en boligadvokat, bør du vægte tillid, anbefalinger, fair pris og certificering gennem Danske BOLIGadvokater. Hos eBoligadvokat tilbyder vi 100% uvildig rådgivning.

Er det pengene værd at få rådgivning fra byggerådgiver og boligadvokat?
Ja, det er det værd! Mange førstegangskøbere oplever uforudsete udgifter efter indflytning, når de undlader professionel rådgivning. Rådgivning fra byggerådgiver og boligadvokat sikrer tryghed og beskytter dig mod skuffelser og økonomiske tab.

Vi hos eBoligadvokat er klar til at hjælpe dig med en tryg og vellykket huskøbs oplevelse. Kontakt os for at få professionel rådgivning og sikre din bolighandel.