eBoligadvokat

Hvad er en Boligadvokat?

En boligadvokat er din rådgiver og sparringspartner, når du køber eller sælger bolig på egen hånd. En uvildig og professionel ekspert i bolighandel, der udelukkende har fokus på sin klients interesser, så du får den bedst mulige bolighandel, og så du undgår faldgruber og dyre misforståelser. Boligadvokaten er uafhængig, og det betyder, at vedkommende ikke modtager provision fra tredjeparter som banker, realkreditinstitutter, forsikringsselskaber eller lignende; det er udelukkende dig og din handel, der er omdrejningspunktet.

 

Boligadvokat: Hvad, hvornår, hvordan og hvor meget?

At købe en bolig er ikke som at plukke de bedste bananer i supermarkedet. Der er mange penge på spil, du er i dine følelsers vold og det handler langt hen ad vejen om din og familiens fremtid. Det er vigtigt, at du kommer trygt i mål med dit boligkøb, så du kan sove roligt om natten uden at frygte uforudsete udgifter, usynlige skader på boligen eller noget helt tredje.

I denne artikel kigger vi på, hvad en boligadvokat kan hjælpe dig med, hvornår du bør alliere dig med en, hvordan du vælger den rigtige boligadvokat og hvor meget du skal betale for professionel rådgivning.

 

Hvad hjælper en boligadvokat med?

En boligadvokat hjælper først og fremmest med at:

– Gennemgå købsaftalen og alle sagens bilag.

– Forhandle vilkår for handlen – fx pris, overtagelse etc.

– Gennemgå ejendommens forsikringsforhold.

– Forklare og rådgive om eventuelle servitutter og lokalplaner.

– Gennemgå tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærke.

– Gennemgå fordele og ulemper ved en ejerskifteforsikring.

– Undersøge og rådgive om forureningsforhold på matriklen.

– Gennemgå mulighederne i forbindelse med samejeaftale, lejekontrakt, testamente og ægtepagt.

– Varetage koordinering med din og sælgers bank samt mægler.

– Udarbejde og tinglyse skødet.

– Udarbejde en refusionsopgørelse på overtagelsesdagen.

Grundlæggende er boligadvokatens rolle at gennemgå din handel fra ende til anden. Herefter bliver du indkaldt til et møde, hvor I sammen taler om alle relevante punkter på en måde, så du ved præcis, hvad du går ind til, hvis du køber boligen. Med udgangspunkt i jeres dialog, udarbejder boligadvokaten en såkaldt advokatskrivelse med de forbehold, ændringer eller præciseringer af aftalegrundlaget, der er nødvendige for at sikre dig en bæredygtig handel.

Advokatskrivelsen sender advokaten til mægleren sammen med købsaftalen, og først når denne er godkendt af sælger, er handlen indgået. Hvis sælger er uenig, skal I forhandle på ny.

 

 

Hvornår skal du bruge en boligadvokat?

Du kan med fordel alliere dig med en boligadvokat, når du køber:

– Parcelhus

– Rækkehus

– Ejerlejlighed

– Sommerhus

– Kolonihavehus

– Nybyg

– Projektbyg

– Fast ejendom fra dødsbo

– Fast ejendom fra tvang

– Forældrekøb

– Ejendom til udlejning

Kort sagt kan du få glæde af køberrådgivning uanset hvilken type bolig, du ønsker at investere i, og det gælder også, selvom ejendommen ikke skal bebos af dig selv.

Som køber er det dig, der bestemmer, hvornår advokaten skal ind i billedet. De fleste tager kontakt, når drømmeboligen er fundet, og de er klar til at byde, men du kan også henvende dig, når købsaftalen er underskrevet. I tilfælde af sidstnævnte skal du huske at få et advokatforbehold skrevet ind i aftalen – det er din sikkerhed for, at du kan trække dig fra handlen uden økonomiske konsekvenser.

 

Boligadvokat og selvsalg

Størstedelen af boligadvokatens opgaver handler om at hjælpe købere videre med deres bolighandel, men du kan også bruge en boligadvokat, hvis du skal sælge din bolig og ønsker at håndtere handlen selv. Altså uden en ejendomsmægler. Særligt i større byer vinder denne form for handel frem, og der er mange penge at spare på mæglersalær, hvis du vælger denne løsning.

Hos boligadvokaten kan du få rådgivning om forskellige salgsformer, ligesom du kan få hjælp til det praktiske i forbindelse med at indhente dokumenter og oplysninger samt udarbejde købsaftalen.

 

Hvordan vælger du en boligadvokat?

Når du skal vælge din boligadvokat, bør du overveje om:

– Der er den rette kemi

– Du føler dig i trygge hænder

– Vedkommende har fået gode anbefalinger

– Prisen er fair

– Prisen er fast eller om den kan stige

– Advokaten er certificeret gennem Danske BOLIGadvokater

At finde den helt rigtige boligadvokat er langt hen ad vejen et spørgsmål om tillid og kemi. Følelsesmæssigt er det en voldsom proces at finde og købe drømmeboligen, fordi der står mange ting på spil, og derfor er det helt essentielt, at du føler dig i trygge hænder hos boligadvokaten, så du kan slippe bekymringerne og stole på, at vedkommende har styr på processen.

Samtidig er det en god idé at undersøge, om boligadvokaten er certificeret gennem Danske BOLIGadvokater, fordi det sikrer dig høj kvalitet og en fast pris på arbejdet. Hvis du ønsker det, kan du endda få et gratis formøde enten per telefon eller på advokatkontoret, så du for alvor kan mærke, om kemien er det til stede.

En Dansk BOLIGadvokat skal:

– Være upartisk og uafhængig i sin rådgivning og udelukkende varetage klientens interesser.

– Ikke repræsentere andre i samme sag der kan have interesser som er i modstrid med klientens.

– Benytte sig af retvisende markedsføring.

– Tilbyde et gratis formøde med vejledning så forbrugeren kan træffe beslutninger på et oplyst grundlag.

– Være tydelig omkring arbejdsopgaver og honoraret herfor.

– Aldrig modtage provision eller lignende fra andre i en bolighandel.

Det etiske regelsæt, BOLIGadvokaten arbejder under, er udarbejdet af Forbrugerrådet og Advokatrådet for at sikre dig som forbruger bedst muligt. Enhver certificeret BOLIGadvokat bliver løbende undersøgt for at afdække, om reglerne overholdes, og desuden er det et krav, at alle certificerede boligadvokater løbende gennemgår undervisning i nye forhold på boligmarkedet.

 

Hvad koster en boligadvokat?

Prisen for en boligadvokat varierer fra landsdel til landsdel og fra virksomhed til virksomhed, men grundlæggende ligger de fra 4.500-10.000 kr. ved køb af henholdsvis andels- og ejerbolig, hvis du vælger en køberrådgivningspakke med alt inkluderet.

Vil du hellere have en boligadvokat, der arbejder på timebasis, koster det fra 1.000-2.000 kr. i timen, og her er det vigtigt, at du har en klar idé om, hvad du kan forvente i forbindelse med din sag, men samtidig har forståelse for at prisen kan stige, hvis der opstår uforudsete udfordringer.

Hvordan du vælger mellem den ene og den anden er individuelt, men dét, du skal huske, er, at det ikke altid er prisen, der alene er afgørende for dit valg af boligadvokat. Det er også et spørgsmål om kvalitet, effektivitet og tilgængelighed.

Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Hvad er en boligadvokat, og hvorfor skal jeg bruge en?
En boligadvokat er en professionel ekspert i bolighandel, der varetager dine interesser som køber eller sælger. Hos eBoligadvokat er vi uafhængige og fokuserer kun på din handel.

Hvad kan en boligadvokat hjælpe mig med?
En boligadvokat hjælper med købsaftalen, forhandlinger, forsikringsforhold, servitutter, rapporter, ejerskifteforsikring og meget mere.

Hvornår bør jeg bruge en boligadvokat?
Du bør bruge en boligadvokat, når du køber eller sælger bolig, uanset boligtypen.

Kan jeg bruge en boligadvokat til selvsalg?
Ja, hos eBoligadvokat kan du få hjælp til at håndtere boligsalg selv uden ejendomsmægler.

Hvordan vælger jeg den rigtige boligadvokat?
Vælg en boligadvokat med tillid, anbefalinger, fair pris og certificering gennem Danske BOLIGadvokater.

Vi hos eBoligadvokat er dedikerede til at sikre, at din bolighandel forløber gnidningsløst med kvalitet, effektivitet og tilgængelighed.