eBoligadvokat

 

Kan du få særeje på hus?

Ejer du et hus, som du gerne vil gøre til særeje, inden du skal giftes? Det er en almindelig problemstilling i mange ægteskaber, og heldigvis findes der en helt enkel løsning.

Har du købt og ejet et hus gennem længere tid, inden du mødte din partner, som du nu skal giftes med, så giver det god mening at få særeje på dit hus. Det samme gør sig gældende, hvis du for eksempel arver et sommerhus fra dine forældre, som du ikke ønsker skal deles med din ægtefælles børn i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald.

Spørgsmålet er, om det er muligt at få særeje på et hus, og hvordan du i så fald skal gribe det an – det tager vi et kig på nedenfor.

 

 

Særeje på hus – er det en mulighed?

Ja. Så kort kan det siges. Du kan sagtens få særeje på dit hus, inden du indgår ægteskab, men det kan kun lade sig gøre, hvis din kommende ægtefælle indvilliger. En ægtepagt om særeje er nemlig ikke gældende, medmindre den er underskrevet af begge parter og efterfølgende tinglyst.

Det kan være en god idé, at få en advokat med på sidelinjen, hvis du overvejer at oprette en ægtepagt. Der er flere forskellige muligheder, og spørgsmålet er blandt andet, om huset skal gøres til fælleseje, hvis du går bort, eller om det skal forblive særeje, så det udelukkende er dine arvinger, der skal arve værdien af huset.

Samtidig kan I med fordel overveje, hvad der skal ske, hvis du og din partner sætter huset i stand for fælles midler – skal en del af huset i så fald gøres til fælleseje?

 

Kan du selv lave en ægtepagt?

Som udgangspunkt kan du godt selv lave en aftale om særeje, men gør du det, er det helt essentielt at huske, at den kun er gældende, hvis den er underskrevet og tinglyst. Lige præcis det med tinglysningen glemmer mange ægtefolk, der udfærdiger deres ægtepagt på egen hånd; og det er altså ikke nok med et dokument, der ligger i skuffen med jeres underskrifter på.

Udgiften til en advokat med speciale i ægtepagter er ikke særligt stor – slet ikke sammenlignet med den værdi, du risikerer at tabe, hvis den ikke er udfærdiget korrekt – og derfor anbefales det altid, at du bruger en advokat, når du skal oprette en ægtepagt.

FAQ BOKS

Hvornår er en ægtepagt gyldig?

En ægtepagt er først gyldig, når den er underskrevet af begge parter i ægteskabet og efterfølgende tinglyst.

Kan man få særeje på et hus?

Ja. Du kan sagtens oprette en ægtepagt med særeje på et hus.

Kan man selv udarbejde en ægtepagt?

Som udgangspunkt kan du sagtens selv lave en ægtepagt, men det er vigtigt at huske, at den skal underskrives og tinglyses, før den er gældende. Det anbefales altid at bruge en advokat, så du sikrer dig, at alt er, som det skal være.