eBoligadvokat

Hvad koster det at tinglyse et skøde?

Har du lige købt en lejlighed eller et hus? Det er ret enkelt at finde ud af, hvor meget du skal betale i tinglysning, når du kommer dertil – bare læs med her.

Tinglysningsafgift er en afgift, du betaler til statskassen i forbindelse med tinglysningen af din nye bolig, og prisen er fastsat på forhånd, så der er ikke meget at rafle om – men det afhænger af, hvilken ejendom og hvilken type handel, der er tale om.

Lyder det forvirrende?

Uanset hvilken bolig, du har købt, er der et fast registreringsgebyr på 1.660 kr., og derudover skal du betale en variabel værdiafgift, som afhænger af både handel og bolig. Det kigger vi på nedenfor.

 

Tinglysningsafgift ved huse og ejerlejligheder

Har du købt et hus eller en lejlighed ved almindelig handel, er reglen, at du skal betale 1.660 kr. plus 0,6% af købesummen oprundet til nærmeste 100 kroner i tinglysningsafgift.

Har din bolig kostet 1 mio. kr. ser regnestykket således ud:

– Registreringsgebyr: 1.660 kr.

– Værdiafgift (0,6% af 1 mio. kr.) : 6.000 kr.

I alt: 7.660 kr.

 

Tinglysningsafgift ved familiehandel

Er købet af din bolig sket inden for familien, beregnes værdiafgiften anderledes. Hvis købesummen er mindre end den offentlige vurdering, beregnes afgiften på baggrund af den offentlige vurdering minus 15%, mens den beregnes ud fra købesummen, hvis den er højere end den offentlige vurdering.

Har din bolig kostet 1 mio. kr., mens den offentlige ejendomsvurdering er 1,5 mio. kr., ser regnstykket således ud:

– Registreringsgebyr: 1.660 kr.

– Værdiafgift (0,6% af 85% af 1,5 mio. kr. (oprundet til nærmeste 100 kr.): 7.700 kr.

I alt: 9.360 kr.

 

Hvem skriver skødet?

Der er ingen regler for, om det er køber eller sælger, der står for udarbejdelsen af skødet. Nogle ejendomsmæglere foretrækker at lave skødet og refusionsopgørelsen på sælgers regning, mens andre foretrækker at køber håndterer processen.

Som køber er det fordelagtigt selv at udarbejde skøde og refusionsopgørelse, da det betyder, at du har det fulde overblik over processen, ligesom du kontrollerer frigivelsen af købesummen til sælger.